Wednesday, August 6, 2008

Hapukurgihooaeg

Kurgi säilitajana võib kasutada kolme abimeest- äädikat (mis on rahva seas nüüdsel poesegude ajastul levinuim variant), soola (mis on mitte just kõige tervislikum variant) ja piimhapet (mis on kõige mõistlikum ning minu lemmik variant alates sellest, kui Aive Luigela läbi "Prillitoosi" saate selle toimimismehhanismi mulle selgeks tegi :D) Asja iva on siis selles et piimhape säilitab kurki ilma igasuguse äädika ja soolata iseseisvalt. Ja kõikvõimalikud ensüümid jäävad kenasti alles.

Aga asja juurde ka:
kurgid tuleb valida kenad ja suupärased, panna 6 tunniks jääkülma vette (see garanteerib nende pärastise krõmpsumise).
Varuda tuleb mustsõstralehti (väikesi ja vigadeta),tilliõisikuid ja varsi,mädarõikalehti,mõnuga küüslauguküüsi,soola ja sinepiseemneid (kui isu on).

2liitri vee kohta lahustada 3 supilusikat jämedat soola.

Ja laduda kihiti siis kas kohe purki või alguses ämbrisse- ikka alla lehed jms, siis püstipidi kurgid kõrvuti, siis jälle lehed ja kurgid ja pealmiseks lehed. Soolvesi peale ja pimedamas toanurgas 4-6 päeva käärida lasta. (Aegajalt võib siis tekkiva vahu ära koorida ja soolvett lisada).

Nüüd, kui käärimine lõppenud, on 2 varianti:
*kas lisad lihtsalt soolvett kuni purk täis (sest käärimise käigus on seda vähemaks jäänud) ja sulged.
NB! sel juhul pead ikka juba olema nii proff, et aru saada, kas käärimine on ikka lõppenud- muidu saad keldrisse hulgem plahvatusohtlikke kurgipomme :) :)

*Lollikindlam variant on valada vedelik kurkidelt ja kuumutada, tagasi valada ja purgid sulgeda. (Aga kuumutamine ilmselgelt paneb põntsu nii mõnelegi kasulikule ensüümile :P)

Suletud purke hoida 20 minutit kaane peal kummuli (nii saad aru, kas ikka õhukindlalt kinni said) ja viia siis kohe külma.
Piimhape säilitab kurke pea igavesti :) :) seega kui satud mõni aasta hoogu hapendamisel siis võid neid rahumeeli mitu talve süüa.

Allikas:
http://martinid.blogspot.com/2008/08/kuidas-hapendada-kurki.html Sülde talu tegemisi

No comments: