Tuesday, August 26, 2008

Astelpaju

Üks väikene mari sisaldab endas samapalju vitamiine kui terve apelsin,seega tasub sügisese vitamiinipommina tarvitada astelpaju!

Astelpaju kui mõjusat ravivahendit on esmakordselt mainitud Tiibeti kroonikates juba 800 a. e.m.a.
Taasavastati astelpaju 1930. aastate Venemaal.
Astelpaju ravitoimet tunti ka Antiik-Kreekas, Indias ja Hiinas.
Mitu sajandit e.m.a on põhjalikult käsitletud astelpaju india pärimusliku meditsiini vedades.
Muistsetel aegadel, kui inimesed astelpaju alles tundma õppisid, ei olnudki see mitte niivõrd toit kui hinnatud ravim.
Aasia meditsiinis hindasid astelpaju raviomadusi kõrgelt ka Mongoolia koolkonnad.

Ammuste aegade ravitsejad kasutasid astelpaju peamiselt erinevate nahahaiguste, maksavaevuste ja seedekulgla probleemide ravitsemiseks.
Veidi hiljem lisandus ka astelpaju õli leevendav ja raviv toime põletuste korral. Legendi kohaselt olevat viimane raviomadus avastatud piinamiste käigus.
Nimelt märgati, et ohvri kõrvetamisel kuuma õliga paranesid viimase haavad kiiremini, kui kõrvetusõli koostises oli astelpaju viljade õli.


Raviks tarvitatakse astelpaju vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetest saadud õli.

Vilju soovitatakse tarvitada
üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ennetamiseks
ning pärast operatsioone ja traumasid,
liigesehaiguste ja podagra puhul,
veresoonte lupjumise ja
vegetatiivse närvisüsteemi häirete korral.
klimakteeriliste ilmingute ja häirete vähendamiseks,
kiirendab kudede taastumist,
soovitatakse teda mao-, kaksteistsõrmiku- ja soolehaavandiste ning
pärakuveenikomude ravimiseks.
Alahappesusega gastriidi, loiu seedetegevuse ja kõhukinnisuse korral kasutatakse viljadest pressitud mahla toidu juurde.
Aneemia korral tarvitada astelpaju vilju igal viisil.
Pärast operatsioone ja traumasid,
asteeniliste seisundite ning
intoksikatsioonide korral

Astelpaju õli kasutatakse vigastatud kudede taastumise kiirendamiseks,
pahaloomuliste kasvajate kiiritusravis kaasneva ravimina,
üldtugevdava vahendina pärast operatsiooni ning
kehvveresuse korral.

Välispidiselt on astelpajuõli tarvitatud
naha ainevahetuse korrastamiseks nahapõletike, ekseemide ja põletuste puhul.
Õliga on saadud häid tulemusi ka maksa ainevahetushäirete (alkoholimürgistuse) ravimisel.

Astelpaju lehtede tõmmis tugevdab juukseid, kõrvaldab kõõma ja taastab brünettide loomuliku juuksevärvi.

Gripi raviks tuleks veerandile klaasile astelpajumehule lisada kuuma vett ning juua kuni kaks klaasi päevas.
Samuti saab gripi korral abi astelpaju lehtedest valmistatud teest.
Tee valmistamiseks võetakse 1 supilusikatäis ürti, lisatakse keev vesi ning lastakse 10 minutit tõmmata. Seesugust teed tuleks külmetuse korral juua pool klaasi kaks korda päevas.

Gripi või külmetuse ennetamiseks piisab ühest klaasist mehujoogist või poolest klaasist ürditeest iga päev.
Samuti on heaks vitamiiniallikaks süüa vähemalt 100 grammi tooreid vilju päevas.


Astelpaju sobib säilitada nii sügavkülmas, kuivatatult kui ka mehu, mahla või toorhoidisena.

Astelpaju õli võib valmistada ka kodus.
Selleks tuleb mahl marjadest eemaldada (pressida, purustada-sõeluda, aurutada) järelejäävad seemned ja kestad tuleb kuivatada ja peenestada (kohvimasinaga) ning lisada neile mahult poolteist korda rohkem taimeõli.
Segu jätta toatemperatuurile seisma 2-3 nädalaks, seda aeg-ajalt segades.
Siis tuleb sademest eemaldada vedelik.

Mahla saamiseks tuleb see marjadest välja pressida, pudelitesse villida ja 80 kraadi juures 20 minutit pastöriseerida.

Toorhoidise tegemiseks purustatakse pestud viljad puust nuiaga ja hõõrutakse segu läbi sõela, lisatakse kahekordne kogus suhkrut, segatakse, pannakse purki, peale riputatakse kiht suhkrut ja kaanetatakse.

Siirupi valmistamiseks tuleb 1 kg purustatud marju valada üle ¾ liitri kuuma veega. Nõu sulgeda õhukindlalt kaanega ja hoida 24 tundi pimedas külmas kohas.
Seejärel lisada maitse järgi kuni 1 kg suhkrut ja 3 tl sidrunimahla. Pudeleid kuumutada koos siirupiga 70 kraadi juures 20 minutit.

Värskendav jook: 1 klaasi vee või piima sisse panna 4 spl purustatud marju või 2 spl pressitud mahla, soovi korral lisada suhkrut või mett.


Toiduks
Lihatoitude garneeringus ja toorsalatites on asendamatu.

Astelpaju marjadest võib valmistada keedist või tarretist,
veini ja
tarvitada kala- või lihatoitude maitsestamiseks.
Kesk-Aasias süüakse marju koos juustu või piimaga.

Astelpaju lisandina annab tootele erksa värvuse, omapäraselt hapuka maitse ning mitmeid plusse tervislikkuse poolest.
Hästi passib astelpaju viljaliha kokku piimatoodetega, näiteks kohupiimakreemidega, jäätisega, jogurtitega ja isegi kohukestega.
Astelpaju mahla lisatakse ka erinevatele segumahladele, nektaritele ja jookidele.
Purustatud ja kuivatatud astelpaju viljade jahuga rikastatakse erinevaid tervislikke pagaritooteid (leibu, sepikuid, saiu).
Kondiitritoodetes lisatakse neid kookidele ja tortidele.
Kuivatatud viljatükikesed sobivad müslidesse.
Kombineerides astelpaju vilju, õli ja mett saadakse omalaadse maitse ja tervislike omadustega hõrgutis.
Astelpajulisand on jõudnud isegi sellisesse tootesse nagu sinep.

Hoopis omalaadseks tooteks viimases valdkonnas on aga Eestis toodetav astelpaju lisandiga saunamesi.

Viljalihast valmistatkse kõrge väärtuse-, meeldiva maitse- ja suure vitamiinisisaldusega hoidiseid, mis sobivad kosutusvahenditeks haiguste ja dieetide korral.
Toodetakse ka kõrgekvaliteedilisi likööre ja napse.


Kuidas kasutada, elust enesest...
...lihtsalt muljuda mahl välja ja anda lastele, minu lapsed aga liiga väikesed- 4 ja 2 ja nende jaoks vist nii liiga mõrkjas...



mina teen samamoodi - panen tassipõhja umbes peotäie marju, soe vesi peale
lasen üles sulada
siis teen kahvliga katki ja kallan tassi vett täis
lisan mett ja imehea
vahel teen nii kuuma, vahel külma joogi



võib panna mee asemel suhkrut, võib purustada köögikombainiga, kuidas soov on



lisaks saab marju lisada purustatult jogurtile (maitsestamata saida jogurt ntx - mahetoodang, tervislik), kohupiimale, küpsetada kooki - imemaitsev + tervislik
astelpaju pole mitte niivõrd mõrkjas, kuivõrd hapu, aga selle vastu saad abi meest v suhkrust



kõige kasulikum on neid süüa meega, kas siis terved marjad meega või pressid katki, väga hea on. ja kasulik, aga tuleks mitte korraga süüa palju, vaid natuke ja regulaarselt. siis pole rohtu vaja osta sügisel-talvel



Mina valasin oma viimase külmutatud pooliku karbi astelpaju marju poolikusse meepurki-sai sama hea kui sügisel kohe värskena meega pooleks panin.Need sügisesed purgid juba tühjad ja nii tuligi isu veel mee/astelpajumarjade järele.



Teen suht magusa tarretise ja valan külmunud marjad sisse. Kiiresti jahtub magustoit ja marjad on selliselt imehead. Isegi lapsed söövad nii, et muid magustoite polekski olemas.



mina purustan saumiksriga marjad, pressin mahla välja ja panen jääkuubiku kottidega sügavkülma. Talvel joob terve pere klaasitäie kahest kuubikust, leigest veest ja meest kokku segatud jooki iga päev.
Pressimisest jäänud marja kestad ja seemned kuivatan ära, jahvatan kohviveskiga peeneks ja lisan seda jahu tema tervislikkuse tõttu hakklihale, kookidesse, putrudesse jne.



Ühe pisikese pudeli likööri teeks ka vist veel. Noh et marjad koos suhkru ja viinaga pudelisse ja seisma. Üks aasta tegin vaarikatest. See oli küll väga nämma jook.

1 comment:

elfriide tramm said...

muide, sumeri eeposes gilgameš on koht, kus enkidu saab surma... ja siis antakse talle juua elueliksiiri. arvatakse, et see olevat astelpajumahl

ja vahemere ääres palju-palju aastaid tagasi pandi tähele, et hobused, kes sõid astelpajulehti (närisid oksid), olid palju läikivama karvaga kui teised.